VEILIG, SCHERP EN VERTROUWD

VEILIG, SCHERP EN VERTROUWD

VEILIG, SCHERP EN VERTROUWD

VEILIG, SCHERP EN VERTROUWD

VEILIG, SCHERP EN VERTROUWD

Domotica

Domotica integreert technologieën en diensten in huishoudens en organisaties. We zijn gewend alle technische oplossingen los van elkaar te zien maar door uw alarmsysteem te koppelen met andere installaties ontstaat Domotica, ook wel ‘the internet of things’ genoemd.

Domotica of huisautomatering is verre van nieuw. In 1989 introduceerde Chriet Titulaer het huis van de toekomst, een huis met de toen nieuwste snufjes. Domotica was destijds interessant maar vooral erg duur. Tegenwoordig is Domotica draadloos en bij installatie kan een ingrijpende verbouwing achterwege blijven. Met uw smartphone of tablet heeft u het basisstation in handen en kan allerlei apparatuur worden bediend.

In combinatie met uw alarmsysteem creëert Domotica een veiliger woonomgeving. De mogelijkheden en toepassingen zijn talrijk. Bij aankomst thuis is de verlichting aan en bij afwezigheid creëert u juist de indruk dat er iemand thuis is. In het geval van brand kan het systeem bepalen of een rolluik, afzuigsysteem, raam of deur geopend dient te worden. Ook is het mogelijk om alle apparaten stroomvrij te maken wanneer u bijvoorbeeld naar het werk of naar bed gaat waardoor u energie bespaart.


Domotica the internet of things.


Naast meer veiligheid is Domotica comfortverhogend en energiebesparend. Domotica kan ook op een heel ander gebied toegepast worden namelijk bij het langer zelfstandig thuis blijven wonen van ouderen. (Dit aantal zal in de toekomst alleen maar toenemen.) Domotica kan in dit geval een grote rol spelen bij de onafhankelijkheid en zelfredzaamheid van mensen.

DOMOTICA KAN ZOWEL ALS ACTIEVE ALS PASSIEVE ALARMERING WORDEN INGEZET.
Bij passieve alarmering past de woning op of de bewoner nog wel actief is. De bewegingsmelders van de inbraakalarmering kunnen in combinatie met een intelligente klok, elektrische apparaten en verlichting constateren of er gedurende langere tijd niet door de bewoner is bewogen. Het aanbrengen van bijvoorbeeld automatische verlichting is niet alleen comfortabel maar ook veilig omdat makkelijk te zien is waar men loopt. Door in de keuken een schakelaar te installeren kan geregeld worden dat bijvoorbeeld het fornuis uitgeschakeld wordt wanneer de gebruiker dit vergeet bij het verlaten van de keuken. Voor elke situatie en iedere beurs is een domotica oplossing beschikbaar. SBA Beveiliging adviseert u graag over de mogelijkheden.

 

SBA Beveiliging: veilig, scherp en vertrouwd!

Nieuwsgierig naar onze oplossingen op het gebied van domotica?
Neem dan snel contact met ons op.

HET COMFORT VAN DOMOTICA
x


Wat betekent Domotica nu eigenlijk? Het woord Domotica is een samentrekking van het Latijnse woord voor huis “domus” en “elektronica”. Wikipedia legt het begrip Domotica, ook wel huisautomatisering genoemd, als volgt uit: het toepassen van elektronica ten behoeve van de automatisering van processen in en om de woning.

show more

Wat kunt u met Domotica? De mogelijkheden zijn talrijk. Om te beginnen, kunt u Domotica integreren met een (bestaand) alarmsysteem, waardoor u een veilige woonomgeving kunt creëren. Domotica kan zowel draadloos als bedraad worden geïnstalleerd. Met uw smartphone of tablet heeft u het basisstation in handen zodat u op afstand op elk moment uw alarmsysteem, verlichting, verwarming, airco, zonwering en observatiesysteem kunt bedienen.

In het dagelijks leven kan Domotica voor veel gemak en comfort zorgen. We geven onderstaand wat voorbeelden van de vele toepassingsmogelijkheden die Domotica op het gebied van comfort kan bieden. Het gemak begint al bij het wakker worden. De centrale eenheid van het systeem regelt de temperatuur in huis, zorgt ervoor dat u met uw favoriete muziek ontwaakt en de gordijnen in de slaapkamer automatisch worden geopend zodat u kunt wennen aan het daglicht. Het bad is al gevuld met water en het koffieapparaat wordt ingeschakeld op het moment dat u de badkamer uitkomt. Wanneer u klaar bent om te vertrekken schakelt het systeem alle apparaten uit, deuren worden vergrendeld en het alarm wordt ingeschakeld. Uw huis is veilig tijdens uw afwezigheid.

Wanneer u na een werkdag teruggaat naar huis heeft het systeem de buiten-verlichting ingeschakeld. Door integratie van de GPS-functie van uw smartphone kunt u regelen dat het alarmsysteem wordt uitgeschakeld, de garagedeur wordt geopend en het licht in huis wordt ingeschakeld. Wanneer het donker wordt gaat de verlichting automatisch aan en worden gordijnen of rolluiken gesloten.

Als er wordt aangebeld en u zit bijvoorbeeld naar een film te kijken, onderbreekt het systeem de film, de lichten aan de voorkant van het huis worden ingeschakeld en het beeld van de camera aan de voorkant van het huis verschijnt op uw tv-scherm. Met een druk op de knop kunt u het hek of de deur openen waarna, op het door u gewenste moment, de film wordt hervat.

Bent u benieuwd hoe Domotica in uw woonomgeving toegepast kan worden? Voor elke situatie en elk budget is een oplossing beschikbaar.

show less

 

VEILIGHEID IN HUIS
x


Ook op het gebied van veiligheid heeft Domotica veel te bieden. Door Domotica te installeren krijgt uw huis als het ware zintuigen waarmee het kan ruiken, horen, zien en voelen. Hoe vertalen deze zintuigen zich? Een systeem met geïntegreerde camerabewaking maakt het mogelijk camera-beelden direct via een smartphone of tablet te bekijken. Het is zelfs mogelijk de camera’s op afstand te bedienen, zodat u bijvoorbeeld kunt in- en uitzoomen.

show more

Door het aansluiten van rookmelders op het Domotica systeem is het in staat om in geval van brand overal de verlichting in te schakelen, een afzuiginstallatie in te schakelen en deuren te ontgrendelen. Ook het versturen van een melding naar de meldkamer of een sms-bericht naar uw mobiele telefoon is mogelijk. Op het moment dat er wordt aangebeld kunt u de verlichting automatisch laten inschakelen en wanneer u een intercom heeft geïnstalleerd, kan er een beeld naar uw smartphone of tablet worden verstuurd zodat u kunt zien wie er voor de deur staat.

Bewegings- of aanwezigheidssensoren kunnen worden gebruikt om verlichting of apparatuur automatisch in te laten schakelen op het moment dat er beweging wordt waargenomen. De sensoren zien bijvoorbeeld waar u loopt en kunnen het licht automatisch inschakelen in de ruimte waarin u zich begeeft. Wanneer u afwezig of op vakantie bent, zorgt de aanwezigheidssimulatie ervoor dat het lijkt of uw huis bewoond is. U kunt gordijnen of rolluiken automatisch laten openen en sluiten en de verlichting op wisselende tijden laten in- en uitschakelen.

Afhankelijk van uw wensen zijn er nog veel meer mogelijkheden beschikbaar om de veiligheid in en rond uw huis te verhogen.

show less

 

LANGER ZELFSTANDIG WONEN MET DOMOTICA


Domotica zorgt niet alleen voor comfort en luxe in huis, maar kan ook allerlei zorgtaken verrichten. Ouderen en mensen met een handicap kunnen met behulp van een slimme woonomgeving langer zelfstandig blijven wonen. 

show more

Door gebruik te maken van Domotica is het mogelijk op afstand, vanuit een (rol)stoel of bed bijvoorbeeld deuren, ramen, gordijnen en zonwering te openen of te sluiten. Belangrijk is het “uitzetten” van het huis wanneer de bewoner het huis verlaat. Door het systeem wordt het licht uitgeschakeld en wordt gecontroleerd of bijvoorbeeld de kookplaat of het koffiezetapparaat nog aan staan en zo nodig uitgeschakeld dienen te worden.

Een andere praktische toepassing is het automatisch aangaan van de verlichting zodra de bewoner ’s nachts uit bed stapt. De sterkte van de verlichting kan worden aangepast zodat deze niet te fel is. Ook is het mogelijk het systeem te laten functioneren als passieve sociaal-medische alarmering. Hierbij “past” de woning op. Door het aanbrengen van bewegingsmelders wordt gesignaleerd als er langere tijd geen activiteit in huis is terwijl de bewoner wel thuis is. Bij calamiteiten, bijvoorbeeld als de bewoner gevallen is, kan op deze manier hulp ingeschakeld worden.

Goed toegepast kan Domotica ertoe bijdragen dat ouderen, gehandicapten en mindervaliden mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Domotica systemen zijn eenvoudig uit te breiden en kunnen zo meegroeien in de zorgbehoefte, afgestemd op de wensen van het individu.

show less